februar 27, 2025
15:00
Parterapi i praksis
På dette kursus fordyber vi os i det særlige ved at arbejde med par i terapi. Vi sætter fokus på, hvordan man som parterapeut møder to mennesker der har noget på spil i mellem sig. Hvordan man som parterapeut kan støtte og vejlede par i lige præcis den retning, der passer til dem. Hvor er det hensigtsmæssigt at rette sin opmærksomhed og hvordan identificerer man, hvilke tematikker og dynamikker, der udspiller sig.
Når et par vælger at komme i terapi sammen, kan der være mange årsager. Men samlet set giver det rig mulighed for at stifte et dybere og mere nærværende kendskab til hinanden og til dem selv som enkeltindivider. Samtidig kan parterapeuten støtte og vejlede parret i opdage og erfare, hvilken tematik og dynamik, der udspiller sig, samt afprøve og træne nye veje at gå sammen. Uanset tematikken, så er omdrejningspunktet for vores arbejde med parterapi er at udvikle parrets evne/kapacitet til, på egen hånd, at drage vedvarende omsorg for parforholdet. Så hvordan kan vi som parterapeuter hjælpe par med at gå på opdagelse, dyrke og styrke et fælles sprog for handlekraft og omsorg for parforholdet?
Vi fordyber os i fire hovedområder:
1. Det parterapeutiske rum
Her ser vi nærmere på parrene vi møder, typiske tematikker og dynamikker, strukturen i en parterapisession, samt opstart og opbygning af et forløb. Hvordan du træner parret i at benytte de redskaber, der er relevante for dem. At arbejde med parrets visioner og retning – herunder at hjælpe parret med at opdage hvilke skridt de gerne vil tage og hvor det er hensigtsmæssigt at starte.
Her stiller vi skarpt på hvem parterapeuten er, og kommer omkring begreber som ”at sidde i sin stol” og ”skabe sig arbejdsro”. Og i naturlig forlængelse heraf ser vi nærmere på begreber som alliancer, validering, triangulering, udveksling, udpakning, sparring/supervision, eget nærvær og grænser. Slutteligt, er det vigtigt også at komme omkring, hvordan undgår vi kun at få rollen som fredsmægleren, men også tager rollen som vejlederen – kort sagt; Hvordan tager parterapeuten ledelsen i rummet på en omsorgsfuld og kærlig måde?
Her dykker vi ned i spændende teori og metoder til at identificere, hvilke mønstre og roller, der er på spil hos parret, bl.a. ved et kig ind i tilknytningsteorien og parforholdets neurologi. Vi arbejder med kommunikation, og ser på hvilke metoder der passer til det enkelte pars udviklingsniveau eller formåen. Det vil fx handle om aktiv lytning, spejling udveksling, triangulering, udpakning, validering, deeskalering, visionsarbejde, inquiry og kropsbevidsthed i parterapien.
På kurset kommer vi til at arbejde i praksis med terapeutrollen via en række forskellige cases. Vi vil have et gennemgående fokus på at udforske og mærke de forskellige metoder og tilgange på egen krop. Kurset vil uden tvivl også give vitaminer til dit eget parforhold.
Kurset henvender sig til psykoterapeuter som arbejder med parterapi, eller påtænker at arbejde med parterapi, såvel som 3. og 4. års studerende der kunne tænke sig at arbejde med parterapi.
Dato og sted:
Torsdag d. 27 februar – søndag d. 2. marts 2025, på ID Academy Aarhus, Frederiksgade 77 C, 3. sal, 8000 Århus C
Mødetider:
Torsdag d. 27/2: 15.00 – 21.00
Fredag d. 28/2: 10.00 – 17.30
Lørdag d. 1/3: 10.00 – 17-30
Søndag d. 2/3: 10.00 – 16.00
Undervisere:
Kirsten Degn, Psykoterapeut MPF, parterapeut, supervisor og underviser.
Steen Degn, ID Psykoterapeut MPF, parterapeut, underviser og supervisor..
Praktisk:
Når du har tilmeldt dig kurset modtager du ca. en uge før kurset en mail med yderligere praktisk information, uv-materiale, deltagerliste og andet praktisk. Vi har i øvrigt te, kaffe og frugt på stedet og der er køleskab til opbevaring af mad og en lille mikrobølgeovn. Medbring eventuelt selv en madpakke eller benyt dig af en af de mange lækre cafeer i nærheden.
Pris: 5.400,-kr
Pris for ID-Psykoterapeutstuderende 3. og 4. årgang: 3.900,-kr